Przejdź do treści
Przykładowy Banner
Przejdź do stopki

Lato z Mistrzem Tradycji

Treść

Letnie miesiące to czas obfitych zbiorów ziół letnich. Niewykoszone jeszcze łąki mienią się różnorodnymi kolorami zachęcając do ich poznawania, zbierania i wykorzystania roślin leczniczych. Ciepły, wręcz gorący czerwiec umożliwił zbiory wielu ziół. Lipiec chłodny i niejednokrotnie deszczowy uzmysłowił uczestniczkom projektu „Tradycje zielarskie Pogórza Łemkowszczyzny z Mistrzem Tradycji” jak często to pogoda decyduje, czy będzie możliwy zbiór danego zioła.

Podczas czerwcowo-lipcowych zajęć Ania Czuchta, Mistrz Tradycji przybliżała uczestniczkom zajęć aspekty związane z właściwościami prozdrowotnymi ziół letnich, ze szczególnym uwzględnieniem ziół stosowanych na Pogórzu i Łemkowszczyźnie. Uczyliśmy się je ekstrahować, by wydobyć z rośliny jak najwięcej substancji czynnych oraz samodzielne wykonać roślinne ekstrakty tzw. prześmieszki. Nie zabrakło spacerów ziołowych i zbiorów, w tym takich roślin stosowanych na Pogórzu i Łemkowszczyźnie. Robiłyśmy sok kwiatów  bzu czarnego (Sambucus nigra L.) zwanym dzikim bzem z dodatkiem piwoniowych kwiatów, zlewałyśmy syrop z wiosennych pędów jodłowych i sosnowych a także gotowałyśmy zupę łemkowską zwaną kwaśnicą, z naturalnego soku z kapusty kiszonej, będącej niegdyś podstawową rośliną uprawną tych terenów.

Zbierałyśmy zioła takie jak: Koniczyna łąkowa (Trifolium pratense L.), Babka lancetowata, (Plantago lanceolata L.),  Krwawnik pospolity (Achillea millefolium L.), Przywrotnik pospolity (Alchemilla vulgaris L.), Dziurawiec zwyczajny (Hypericum perforatum L.) zwanym zielem Świętego Jana, Wiązówka błotna (Filipendula ulmaria), oraz podobne do siebie zioła: Bukwica zwyczajna zwana też czyśćcem lekarskim (Betonica officinalis L.) i Krwawnica pospolita (Lythrum salicaria L.), Lebiodka pospolita (Origanum vulgare), Pięciornik rozłogowy (Potentilla reptans L.), Żmijowiec zwyczajny (Echium vulgare L.) i inne.

Podczas warsztatów została wykonana maść na ukąszenia i szampon do włosów w kamieniu, a także fermentowana herbatka z Wierzbownicy kiprzycy (Epilobium angustifolium).

 

119682